Araştırmacılar 20 yılı aşkındır 70.000’in üzerinde kadını analiz ettiler.
Meyve ve sebze tüketimi endometriozis riskiyle ilişkilendirilebilir.
Özellikle günlük 1 porsiyon ve üzerinde portakal ve greyfurt gibi turunçgil tüketimi riski azaltırken; aynı miktarda lahana, brokoli, karnabahar gibi turpgil sebze tüketimi bu riski artırabilmektedir.
Çalışmanın kısıtlılıkları: Gıda alımı, analiz edilen kadınlar tarafından kendiliğinden rapor edilmiştir, bu durum ankete bazı hatalar getirebilir.
ÖZET
“Human Reproduction” bilim dergisinde yayınlanan bir çalışmada özellikle portakal ve greyfurt gibi turunçgil meyvelerin daha fazla tüketiminin endometriozis gelişme riskini düşürebileceği bulundu. Buna karşın, bazı sebzeler durum için riski artırabilmektedir.
Şimdiye kadar çok az çalışma, meyve ve sebze tüketimi ile endometriozis gelişme riski arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu ilişkiyi daha iyi çözmek için bir grup ABD’li araştırmacı 1991 ve 2013 yılları arasında 70.835 kadından toplanan verileri analiz etti. Dört yılda bir kadınların diyeti gıda sıklığı anketi ile değerlendirildi.
Çalışma süresi boyunca 2.609 kadında laparoskopik yolla doğrulanmış olarak endometriozis gelişmiş olup, araştırmacılar yüksek meyve tüketimi ile endometriozis gelişimi arasında ters bir ilişki olduğunu bulmuşlardır. Özellikle portakal, greyfurt gibi narenciye meyvelerinden günlük bir ve daha fazla porsiyon tüketen kadınlarda belirgin olmak üzere, haftada bir porsiyondan az tüketen kadınlara göre endometriozis gelişme riski %22 oranında azalmıştır.
Araştırmacılara göre bu meyvelerde bulunan beta-kriptoksantin, azalmış riski açıklamaktadır. Beta-kriptoksantin, meyve ve sebzelere sarı turuncu veren, insan vücudunda A vitaminine dönüştürülen karotenoid sınıfına ait bir bileşiktir. (Endometriozisli kadınları hasta olmayanlara kıyasla A vitamini alımının daha düşük olduğu bildirilmiştir.)
Araştırmacılar ayrıca sebze tüketiminin endometriozis riskiyle bağlantılı olup olmadığına da baktılar. Yazarlar total sebze tüketimiyle endometriozis riski arasında ilişki bulamamış olsalar da, turpgil sebzelerden günde bir veya daha fazla porsiyon tüketen kadınların endometriozis geliştirme riskinin, haftada bir porsiyondan az tüketenlere oranla %13 daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Araştırmacılar “Bu gıdaların hangi bileşenlerin söz konusu durumla ilişkili olduğu belli değil. İleride gıda alımının farklı kombinasyonlarını göz önünde bulunduran diyet modellerini inceleyen çalışmalar bu ilişkileri açıklığa kavuşturmaya yardımcı olabilir.” dedi.
Kaynak Site: http://www.endonews.com
Çeviren: Stj. Dr. Tuğba Buket ÇALIŞKAN