Özellikleri
Ne yapıldı?
Anahtar Sonuçlar
Özet
Endometriozis belirtileri günlük aktiviteler ve sosyal yaşamda zorluklara neden olabilir, genel sağlık ve kişisel ilişkileri değiştirebilir ve yaşam kalitesini ciddi ölçüde azaltabilir. Tevfik Yoldemir, “Climacteric” isimli dergide son yayınlanmış makalesinde endometriozisli hastalarda yaşam kalitesini etkileyen faktörleri ve yönetim stratejilerini değerlendirdi.
Semptomlar, hastalığın kapsamından ziyade endometriotik implantların derinliği ile ilgili karmaşık duyusal ve nöral mekanizmalarla bağlantılı olduğundan, hastalığın evresi ve semptomların şiddeti ilişkili değildir. Endometriozis hastalarında ağrı, depresyon, anksiyete (endişe) ve kronik yorgunluk daha sık görülebilir. Ayrıca, genç endometriozis hastalarının yaşam kalitesi genellikle 40 yaşın üzerindeki hastalardan daha kötüdür; fakat ileri yaş daha depresif belirtilerle ilişkilidir.
Birçok tıbbi tedavi seçeneği vardır, hiçbiri mükemmel değildir. Fiziksel egzersiz, dinlenme, yoga, özel diyetler, masaj, akupunktur, sıcak banyolar veya ısıtma pedleri, birçok yaşlı hastada ağrıyla başa çıkma stratejileridir.
Endometriozisin cerrahi eksizyonu ağrılı cinsel ilişki semptomunu iyileştirir ve lezyonun tamamen çıkarılması yaşam kalitesinde uzun süreli iyileşmeyi etkiler. Cerrahi veya tıbbi menopoz (ilaçlar veya ameliyat ile), menopozal vazomotor semptomları, vajinal kuruluk, uyku ve duygudurum bozuklukları ve ağrılı ilişkiyi tetikleyebilir.
Östrojen hormon tedavisinin, endometriotik implantların büyümesini yeniden aktive etme ve semptom tekrarına neden olma olasılığı ve malign transformasyonu (kanserleşme) ilerletme olasılığı, postmenopozal endometriozis hastalarında başlıca endişelerdir. Kombine hormon tedavisi ve doku seçici östrojen kompleksleri bunun yerine düşünülebilir.
Şimdiye kadar endometriozis hastalarında genel sağlık ve yaşam kalitesiyle ilgili yöntemler çok tatmin edici olmamıştır. Endometriozis için en etkili tıbbi tedaviyi bulmamız ve uzun süreli sonuçları ve yaşam kalitesini iyileştirmek için cerrahi teknikleri iyileştirmemiz gerekmektedir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işıl AYHAN