Bu hasta bilgilendirme broşürü endometriozis hakkında bilgi- öneriler sağlamaktadır.
Broşürde içerilen bilgiler:
Endometriozis nedir ve ne kadar yaygındır?
Nerelerde bulunabilir?
Semptomlar ve tanı
Mevcut tedavi seçenekleri
Bu durumla yaşarken yaşam kalitesini artırmak için diğer seçenekler
Daha fazla bilgi ve destek
Endometriozis
Endometriozis hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz bu bilgilendirme sizin içindir. Endometriozisli birinin yakınıysanız ya da partneriyseniz de faydalı olabilir.
Endometriozis nedir?
Endometriozis, normalde uterusu (endometrium) kaplayan hücrelerin genellikle pelviste uterus overler ve fallop tüplerinin etrafı gibi başka yerlerde bulunması ile oluşur. Kanser değildir ve infeksiyöz değildir.100 kadından 2ile 10 unu etkileyen oldukça yaygın bir durumdur. Eğer anneniz veya kız kardeşinizde varsa sizde de olması yüksek ihtimaldir.
Endometriozis kadınları genelde reprodüktif yaşlarında etkiler. Uzun süreli bir durumdur ve beden sağlığı, duygusal iyilik hali ve günlük rutin işler üzerine önemli etkileri olabilir.
Semptomlar nelerdir?
Yaygın semptomlar pelvik ağrı, ağrılı bazen düzensiz veya ağır adet dönemlerini içerir. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrıya ve fertilite problemlerine neden olabilir. Bağırsak, mesane, bel veya bacaklarınızın üst kısımlarıyla ilişkili ağrınız olabilir ve uzun süreli yorgunluğunuz olabilir. Endometriozisli bazı kadınlarda herhangi bir semptom yoktur.
Endometriozis adet dönemi öncesinde ve sırasında kötüleşen düzenli bir paternde olan ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar sürekli ağrı ile yaşarken bazılarında ağrı gelip geçer. Gebelikte ağrı azalabilir ve bazen herhangi bir tedavi yapılmaksızın geçer.
Endometriozise ne sebep olur?
Endometriozisin kesin sebebi bilinmemektedir. Uterusu kaplayan hücrelerin menstruasyon sırasında fallop tüpler aracılığıyla pelvise taşınması ile oluştuğu düşünülmektedir. Bu hücreler hormonlarınıza cevap verirler ve kanarlar. Vajina yoluyla vücudunuzu terk eden uterusu kaplayan hücrelerden farklı olarak bu kanın gidebileceği bir yer yoktur. Bu durum ağrı, inflamasyon ve pelvik organlara muhtemel zararlara sebep olabilir.
Endometriozis şuralarda bulunabilir:
Endometriozis aynı zamanda uterusun kas tabakasının içinde de (adenomyozis) bulunabilir ve bazen bağırsak ve/veya mesanede olabilir. Vücudun başka bölgelerinde de bulunabilir ancak bu nadirdir.
Nasıl teşhis edilir?
Endometriozis tanı koymak için zor bir durum olabilir. Bu şu sebepledir:
Eğer jinekoloğa gidersem ne olacak?
Şunlar size sorulacak:
Doktor, onayınız doğrultusunda muayene yapabilir. Bu pelvik ağrının lokalize edilmesine yardımcı olur ve doktor kitle veya hassasiyetin olduğu alanları palpe edebilir. Herhangi bir endişenizi tartışabilecek ve soru sorma fırsatınız olacaktır.
Hangi testler önerilebilir?
Testler genellikle pelvik ultrason görüntülemesini içerir. Bu uterus ve overlerin kontrol edilmesini sağlayan transvajinal görüntüleme olabilir. Overlerde endometriotik (çikolata) kistin veya vajina ve rektum arasında endometriozisin olup olmadığını gösterebilir.
Kesin tanı koymanın tek yolu olan laparoskopi önerilebilir. Genel anestezi altında yapılır. Abdomene küçük kesiler yapılır ve pelvisi incelemek için kamera yerleştirilir. Tanıyı konfirme etmek için biyopsi alınabilir ve tıbbi kayıtlarınız için görüntüler alınabilir.
Doktor ilk laparoskopiniz sırasında endometriozisi tedavi etmeyi önerebilir bu overlerdeki kisti çıkarmak ya da pelvis yüzeyindeki herhangi bir alanı tedavi etmek şeklinde olabilir. Bu ikinci bir operasyonu önlemiş olur. Ancak bazen tespit edilen endometriozisin yaygınlığı ileri testlere veya tedaviye gereksiniminizin olabileceği anlamına gelebilir.
İşlemin riskleri ve yararları sizinle konuşulup tartışılacak. Operasyon sonrasında sonuçlar hakkında bilgilendirileceksiniz. Laparoskopiden sonra genellikle aynı gün eve gidebilirsiniz.
Eğer durum ilerlemişolarak görünüyorsa MR görüntüleme önerilebilir.
Tedavi için seçeneklerim neler?
Tedavi için seçenekler aşağıda listelenenleri içermektedir.
Ağrı-hafifletici medikasyon
İnflamasyonuazaltarak etki eder. Ağrınızın hafiflemesine yardımcı olacak birkaç farklı yol vardır. Bu reçetesiz satılan ilaçlardan hekiminizin reçete ettiği ilaçlara kadar geniş bir yelpazede olabilir. Daha şiddetli durumlarda ağrı yönetiminde uzman bir ekibe yönlendirilebilirsiniz.
Hormon tedavileri
Bu tedaviler ovulasyonu azaltır ya da durdurur. (overden yumurtanın atılması) ve böylelikle hormonal stimülasyonu azaltarak endometriozisin küçülmesini veya yok olmasını sağlar.
Önerilebilecek bazı hormon tedavileri kontraseptiftir ve aynı zamanda gebe kalmayı engelleyecektir. Şunları içerir:
Başka hormonal tedaviler de mevcuttur ancak bunlar kontraseptif değildir. Bu sebeple eğer gebe kalmak istemiyorsanız aynı zamanda bir kontraseptif de kullanmanız gerekecektir. Kontraseptif olmayan hormon tedavileri şunları içerir:
Cerrahi
Cerrahi endometriozis alanlarını tedavi edebilir veya çıkarılmasını sağlayabilir. Önerilen cerrahi, endometriozisin nerede olduğuna ve ne kadar yaygın olduğuna bağlıdır. Cerrahi,tanı konulduğunda yapılabilir ya da daha sonra önerilebilir. Başarı oranları değişkenlik gösterir ve ileri cerrahiye gereksiniminiz olabilir. Jinekoloğunuz sizinle seçenekleri etraflıca tartışacaktır.
Muhtemel opersayonlar şunlardır:
Şiddetli endometriozisiniz varsa jinekolog, bağırsak cerrahı, radyolog ve ağrı yönetiminde uzmanları içeren uzman bir ekip tedavi seçeneklerinizi tartışabilir. Endometriozis alanında uzmanlaşmış bir merkeze sevk edilebilirsiniz.
Fertilite tedavisi
Endometriozisli bazı kadınlar için gebe kalmak bir sorun olabilir. Jinekoloğunuz size seçenekleriniz hakkında bilgi sağlayabilir.
Diğer seçenekler
Bazı kadınlar aşağıdaki önlemleri yararlı buldular:
Tamamlayıcı terapiler
Etkinliği için yalnızca sınırlı kanıt varsa da, bazı kadınlar aşağıdaki terapilerin ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu ve yaşam kalitelerini artttırdığını bulabilir.
Anahtar noktalar
Daha fazla bilgi ve destek
NHS Choices: www.nhs.uk/conditions/Endometriosis/Pages/Introduction.aspx
Endometriosis UK: www.endometriosis-uk.org
Infertility Network UK: www.infertilitynetworkuk.com
British Society for Gynaecological Endoscopy: bsge.org.uk
British Society for Gynaecological Endoscopy Accredited Centres: bsge.org.uk/centre
RCOG Recovering Well series:
Laparoscopy: www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/laparoscopy
Abdominal hysterectomy: www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/abdominal-hysterectomy
Laparoscopic hysterectomy: www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/laparoscopic-hysterectomy