Endometriozis hastalarının periton mikro-ortamında neler oluyor?
ÖZET
Endometriozis her geçen gün daha fazla bir sağlık-sosyal problemi olmaktadır. Fakat, hala günümüzde tanı koydurucu biyobelirteçler ve de daha etken tedavi yöntemleri mevcut değildir.
Birçok araştırmacı çalışmalarını endometriozis hastalarında özellikle immünolojik mikro-ortam olmak üzere periton mikroortamına yoğunlaştırmışlardır. Yakın zamanda Jorgensen ve arkadaşları endometriozis hastalarında periton sitokin profillerini araştırmışlar ve mikro-ortamdaki uzun vadeli kronik enflamasyonun immümsüpresan hücrelerin birikmesine ve de endometriozisin ilerlemesinin hızlanmasına neden olduğu sonucuna varmışlardır.
Diğer taraftan bazı yayınlarda endometriozis patogenezisinde miRNA’ların sorumlu olduğu belirtilmiş. Fakat günümüze kadar miRNA’ların, kronik enflamasyonun, immün hücrelerdeki değişikliklerin ve endometriozisin arasındaki korelasyonun araştırıldığı bir çalışma yayınlanmamıştır.
Bu sebeple bu çalışmada Çin’den Dr. Jiang’ın grubu immünolojik değişiklikler, miRNA’lar ve kronik enflamasyon arasındaki ilişkiyi inceleyip bu faktörlerin endometriozisin nedeninde ve de ilerlemesindeki rollerini araştırmışlardır. Sonuçları SAGE Dergisi “Reproductive Sciences” isimli dergide yayınlamışlardır.
Miyeloidden kaynaklanan süpresor hücreler (myeloid-derived suppresor cells MDSCs) ve düzenleyici T hücreler (regulatory T cell Tregs) immünsüpresif mikroortamlarda önemli rol oynamaktadırlar. İleri evre endometriozis hastaları kontrol grubu ile karşılaştırıldıklarında hasta grubundan alınan periton sıvısında monositik-MDSC’lerin ve Tregs’lerin izlenme sıklığında artış görülmüştür. Bu verilerle uyumlu olarak ileri evre hastalarda MDSC’lerin immünsüpresif fonksiyonlarında ve de sitokin seviyelerinde anlamlı artış izlenmiştir. miRNA’lar değerlendirildiğinde ileri evre endometriozis hastalarındaki miRNA ekspresyonu ile kontrol grubu arasında farklılıklar izlenmiştir. İleri evre endometriozis hastalarında miR-451a, miR-486-5p ve miR-130-5p gibi bazı miRNA’ların daha fazla ekspresyonu olduğu belirtilmiştir.
Sonuç olarak Dr. Jiang’ın grubu immünsüpresif durum, kronik enflamasyon, miRNA’lar ve de endometriozis hastalığının ilerlemesi arasında komplike bir ilişki tespit etmiştir. Fakat endometrioziste Mo-MDSC’ler, sitokinler ve miRNA’lar arasındaki ilişkinin altta yatan moleküler mekanizmasının anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Fitnat TOPBAŞ