Kadınlar ameliyat öncesi uygun bir şekilde tanı alabilir ve cerrahlar tek, iyi planlanmış bir operasyon için daha iyi hazırlanabilir.
ANAHTAR NOKTALAR
ÖNEMLİ BAŞLIKLAR:
• Derin infiltraif endometriozis tanısı rutin pelvik ultrason sıraında konulabilmektedir.
ÖNEMİ:
• Video yazısında belirtildiği gibi rutin pelvik ultrason değerlendirmesi endometriotik nodüllerin tespiti amaçlı uterus ve overler dışına genişletilebilir ve hastalar cerrahi öncesi derin infiltratif endomeirozis tanısı alabilmektedir.
BURADA YAPILAN NEDİR?
• Avustralya’lı doktorların anlatımını yaptığı videoda endometriozis tanısı için dinamik ultrasonografik yaklaşım anlatılmıştır.
SONUÇLAR:
• Videoda rutin pelvik ultrasonografinin uterus ve overlerin dışına nasıl genişletilebileceği, ön ve arka pelvik kompartmanların nasıl değerlendirilebileceği anlatılmıştır.
SINIRLAMALAR:
• Yaklaşım ileri düzey beceri gerektirmektedir.
ÖZET
Avustralya’lı doktorlara göre rutin pelvik ulrasonografide utrus ve overlerin dışına çıkılarak ön ve arka pelvik kompartmanlar değerlendirilmelidir.
Yazarlar bu şekilde yapılmış bir muayene ile derin infiltratif endometriozis nodülleri araştırılarak kadınların cerrahi öncesi tanı almasının sağlanabİldiğini ve bu şekilde iyi hazırlanmış bir cerrahi ekibin hastalyı tek seanslık bir cerrahi ile tedavi edilebildiğini belirtmişlerdir.
Endometriozis değerlendirmesinin rutin pelvik ultrason ile yapılabileceğini göstermek için City Imaging Ultrasound for Women Melbourne Avustralya’dan Drs. Spohie Piessens ve Andrew Edwards Journal of Minimal Invasive Gynecology derigininde, anlatımını kendilerinin yaptıkları bir video yayınlamışlardır. Videoda 4 basamaklı dinamik ultrason yaklaşımı gösterilmiştir.
Normal koşullarda endometriozis laparoskopik cerrahi ile tanı alan bir hastalıktır. Cerrahi sırasında aynı zamanda nodüller çıkarılmaktadır. Fakat bu cerrahi ekibin yeterince hazır olmaması ve hastayı opere edene dek ne ile karşılaşabileceklerini bilmedikleri anlamına gelmektedir. Derininfirltatif endometirozis odaklarının çıkarılması oldukça zor bir işlemdir ve Drr. Piessens ve Edwards’a göre ” doğru tanı almaması durumunda tamamı ile yapılamamaktadır”.
Endometriozis tanısı koymanın bir diğer yolu ise üreme organlarının değerlendirilmesi amaçlı yapılan, ultrason probunun vaginaya yerleştirilmesi ile uygulanan transvaginal ultrasonografidir. By yöndem normalde ara kanamaları veya pelvik ağrısı olan kadınları değerlendirmek için uygulanan bir yöntemdir.
Çalışmanın yazarlarına göre rutin pelvik ultrasonografide endometriozise yönelik değerlendirme yapılır ise derin infiltratif endometriozis tanısı erkenden konulabilmektedir ve bu hastalara yapılan cerrahi girişim hasta yönetiminin daha iyi yapılabilmesini sağlamaktadır.