Endometriozis, endometriyal stromanın ve gland hücrelerinin uterin (rahim) kavite dışına yerleşmesiyle tanımlanır. Endometriozisli hastalarda dismenore (ağrılı adet görme), disparoni (ağrılı cinsel ilişki), kronik pelvik (kasık) ağrı ve infertilite (kısırlık) izlenebilmektedir. Bu sebeple infertilite endometriozisli hastalarda önemli bir problemdir.
Endometriozis, oksidatif stres ve antioksidan yanıt arasında oluşan dengesizlikle alakalı kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Yakın zamanda yapılan yayınlarda endometriozis patogenezinde oksidatif stresin rolü araştırılmaktadır. Folikül sıvısındaki A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi bazı antioksidan seviyelerinin az olmasının üreme performansında düşüşle alakalı olduğu gözlemlenmiştir. Çin’den bir grup araştırmacı, Lu ve ark., Journal of International Medical Research adlı dergide ‘İn vitro fertilizasyon-embriyo transferi yapılan endometriozisli hastalarda C vitamininin tedavi sonuçlarındaki etkisi: Bir randomize kontrollü çalışma’ başlıklı prospektif (ileriye dönük) randomize kontrollü bir çalışma yayınlamışlar. Yazarlar bu çalışmada folikül sıvısında ve de serumda oksidan ve antioksidan belirteçleri değerlendirerek IVF-ET uygulanan endometriozisli hastalarda C vitamininin tedavi üzerindeki etkisini araştırmışlar. Endometriozisli bir grup hastaya IVF-ET uygulanmadan 2 ay önce günlük oral 1000 mg C vitamini vermişler ve tedaviyi ET’den 2 hafta sonra sonlandırmışlar. Başka bir grup endometriozisli hastaya C vitamini verilmemiş ve üçüncü bir grup endometriozisi olmayan hastalarla endometriozisli hastalar karşılaştırılmış. Bütün hastalara uzun gonadotropin-salgılayıcı hormon agonist down-regülasyon protokolü ve de onu takiben rekombinant FSH enjeksiyonu uygulanmış. Hastalar ultrason ve serum estradiol konsantrasyonları ile takip edilmiş. Üç adet gelişen foliküllerin çaplarının 18 mm’ye ulaşmasıyla human koryonik gonadotropin uygulanmış. Fertilizasyon oranı klivaj embriyo sayısının metafaz 2’deki oosit sayısına bölünerek hesaplanmış. Oosit toplanmasından sonra 2 adet embriyo transferi yapılmış. Embriyolar Veeck kalsifikasyonuna göre değerlendirilmiş. İmplantasyon oranı transfer edilen embriyo başına izlenen gestasyonel kese ile ölçülmüş. Klinik gebelik de serum human koryonik gonadotropin pozitif hastalarda intratuterin gestasyonel kese izlenmesi ile tanımlanmış. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında endometriozisli hastalarda Vit C, SOD ve TAC gibi antioksidanların seviyeleri folikül sıvısında anlamlı düşük ve serumda da düşük izlenmiş. SOD ve TAC seviyeleri folikül sıvısında kana göre anlamlı daha yüksek izlenmiş. Hastalara günlük 1000 mg/dl C vitamini verildiğinde serum ve folikül sıvılarında C vitamini seviyelerinde artış izlenmiş fakat oksidatif stres belirteçlerinde (ROS, TAC, SOD ve MDA) değişiklik izlenmemiş. Ek olarak yazarlar C vitamini alan endometriozisli hastalarda daha fazla oranda yüksek kalite embriyo izlendiğini belirtmişler.
‘C vitamini ek tedavisi serum ve folikül sıvısındaki Vit C seviyesini yükselterek oosit ve embriyo kalitesini iyileştirmektedir,’ diye eklemişler.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Fitnat TOPBAŞ