Önemli noktalar:
Bu çalışma iki benzer koşul üzerinde yoğunlaşmaktadır: Endometriozis ve adenomyozis, endometrial bezlerle ve uterin boşluktan (rahim) farklı bir yerde bulunan dokuyla karakterizedir.
Yazarlar, Koreli kadınlarda adenomyozis ve endometriozis ile birlikte bulunan jinekolojik ve non-jinekolojik hastalıkları belirlemeye çalışıyorlar.
Önemi:
Bu çalışma, endometriozis ve adenomyozis ile birliktelik arasında bağlantı kuran moleküler mekanizmaların aydınlatılmasına yardımcı olabilir.
Burada ne yapıldı?
Araştırmacılar, endometriozis ve adenomyozis vakaları için 3 yıllık Sağlık Sigortası İnceleme ve Değerlendirme verilerinde arama yaptı. Daha sonra, yıllık endometriozis ve adenomyozis insidansını hesaplayabildiler.
Endometriozis ve adenomyozisin doğru tanınması katılımcının tedavi geçmişi kullanılarak yapıldı.
Araştırmacılar endometriozis ve adenomyozis ile seyredebilecek jinekolojik ve non-jinekolojik hastalıkları da araştırdı.
Anahtar sonuçlar:
Bu çalışmada toplam 61.516 katılımcı vardı. Endometriozis ve adenomyozis prevalansı her yıl nispeten benzerdi.
2009’da katılımcıların %12.4’ü adenomyozis ve %9.3’ünün endometriozis vardı.
2010 yılında, katılımcıların %12.5’inde adenomyozis, %9.4’ünde endometriozis vardı.
2011 yılında, katılımcıların %13.3’ünde adenomyozis, %9.1’inde endometriozis vardı.
Endometriozis ile ilişkili 44 ICD-10 kodu vardı.
Endometriozis ve adenomyozis ile bağlantılı jinekolojik hastalıklar şunları içerir:
Leiomiyom (myoma uteri, ur)
Benign (iyi huylu) yumurtalık tümörü
Endometriozis ve adenomyozis ile ilgili jinekolojik olmayan hastalıklar şunları içerir:
Anemi
Hiperkolesterolemi
Bu çalışmanın sonuçları, sağlık çalışanlarının, endometriozis veya adenomyozisli hastalarda eşlik eden jinekolojik ve non-jinekolojik hastalıkları izlemek için özen göstermesi gerektiğini kanıtlamaktadır.
Araştırmanın kısıtlılıkları:
Sınırlardan bir tanesi, hastalığın ihmaline veya yanlış sınıflandırılmasına yol açabilecek tanıların klinik olmasıydı.
Bir diğer kısıtlama ise, verilerin çeşitli kurumlardan gelmesinin ve verilerin bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyebileceği gerçeğidir.
Katılımcıların hepsi tek bir ülkenin mensubuydu. Dolayısıyla, çalışma sonuçları küresel düzeyde geçerli olmayabilir.
Özet
Adenomyozis ve endometriozis patolojik ve semptomatik olarak benzer iki jinekolojik hastalıktır. Choi ve ark. kısa süre önce bu iki hastalığın yaygınlığını belirlemeyi umduğu bir çalışma yaptı. Bununla birlikte, araştırmanın odak noktası, endometriozis ve adenomyozis ile eş tanı gösteren jinekolojik ve non-jinekolojik hastalıkları saptamaktı. Deneysel süreçleri ve sonuçları, yakın zamanda yayınlanan “Adenomyozis ve endometriozis ile jinekolojik ve jinekolojik olmayan hastalıkların eşlik etmesi” başlıklı bir makalede bulunabilir.
Deneysel süreç, endometriozis ve adenomyozis vakaları için 3 yıllık Sağlık Sigortası İnceleme ve Değerlendirme verilerine danışmanlık yapan araştırmacılardan oluşmaktadır. Ardından araştırmacılar, her iki hastalığın da yıllık insidansını belirlediler. Ardından, araştırmacılar endometriozis ve adenomyozis ile komorbiditeler olarak görülebilecek jinekolojik ve jinekolojik olmayan hastalıkları araştırdı.
Bu çalışmada 61.516 katılımcı vardı. Tüm bu katılımcıların verilerine baktıktan sonra, araştırmacılar endometriozis ve adenomyozi yaygınlık oranlarının 2009, 2010 ve 2011 yıllarında karşılaştırılabilir olduğu sonucuna vardı. Araştırmacılar ayrıca 31 Uluslararası Hastalık Sınıflaması (ICD-10 kodları) veya önemli komorbiditeleri, adenomyozisi ve endometriozisli 44 ICD-10 kodunu içermektedir. Adenomyozis ve endometriozis ile bağlantılı jinekolojik hastalıklar, leiomyoma ve benign yumurtalık tümörüdür. Adenomyozis ve endometriozis ile bağlantılı jinekolojik olmayan hastalıkları anemi ve hiperkolesterolemiyi içerir. Kısacası, bu çalışma, sağlık çalışanlarının, adenomyozis veya endometriozis bulunan bir hastayı gözlemlediğinde eşlik eden hastalıklara özel önem vermeleri gerektiğini kanıtlamaktadır. Bu yapılırsa hastaya en etkili tedavi ve bakım şekli sağlayabilir.
Kaynak Site: http://www.endonews.com
Çeviren: Dr. Işıl AYHAN